opencart vs magento

Най-доброто от Електронната търговия: OpenCart или Magento

Когато дойде моментът, в който количката за пазаруване в твоя магазин за електронна търговия не задоволява изискванията ти за развитие на бизнеса, е време да продължиш напред и да обмислиш използването на най-новите насоки и тенденции в областта. Трябва да потърсиш платформа с такива характеристики и опции, които ще ти помогнат да задминеш конкуренцията и да постигнеш най-голяма печалба.

Съществуват безброй решения, всяко със своите силни и слаби страни. Това е най-отговорната стъпка за бизнес развитието, затова е от изключителна важност да се реши тук.

За да ти помогна в тази трудна задача, избрах две от най-добрите платформи за количка за пазаруване, съществуващи днес: OpenCart и Magento. Те са две от платформите, които се класират на най-горни позиции в SEO класациите и без съмнение са сред най-предпочитаните сред онлайн търговците.

И така, нека изправим една срещу друга двете платформи, за да разкрием ключовите им характеристики и различия, за да ти помогнат във взимането на окончателното решение.

На пръв поглед, OpenCart и Magento доста си приличат. Откровено заявявам, че и двете платформи са надеждни. Те позволяват лесното изграждане на успешен онлайн магазин с минимални инвестиции и максимален ефект.

И двете платформи, OpenCart и Magento:

 1. Са с отворен код и са безплатни за изтегляне. Имате пълен контрол над кода и използвате количката безплатно, така че никой няма изведнъж да увеличи месечната такса за използването на количката за пазаруване.
 2. Разполагат с голяма общност от потребители във форуми, т.е. всеки проблем се решава лесно, в най-кратки срокове, чрез комуникация с истински хора.
 3. Предлагат неограничен брой от групирани и свързани продукти и категории.
 4. Имат поддръжка, която е многоезична, работи с различни валути и магазини. Всички опции могат да се използват от един интерфейс на администратора.

Коя платформа да изберете?

За да отговоря на този толкова разпространен и важен въпрос, като „коя платформа е по-добра”, ще кажа, че „зависи от това, кои характеристики предпочитате да използвате”. И така, нека разгледаме подробно платформите, за да отбележим различните характеристики, спрямо тези, които предпочитате.

Работата с количката за пазаруване започва с инсталирането. Какво е важното тук? Предполагам, че е времето, нужно за инсталация и трудността на процеса. Тук не е нужно да променяте нещо, защото имате на разположение редица видеа с обяснения, документация и прецизни инструкции на ваше разположение и за двете платформи, така че това ви спестява време от необходимостта тепърва да се учите как се случва.

OpenCart осигурява голямо разнообразие от лесни за инсталиране допълнения, готови за използване веднага. Твоята задача е да избереш шаблон, да добавиш категории, продукти, информация, отнасяща се за тях и вече си готов да приемаш поръчки от клиенти. Инсталацията на Magento отнема повече време, познания и усилия, във връзка с хостинг средата.

Относно панела на администратора, OpenCart печели с леснотата си. По-голямата сложност при Magento се обяснява с факта, че тази платформа е предназначена преди всичко за големи магазини. Създадена е специално за собственици на магазини, които са професионалисти в ИТ и се стремят да достигнат съвършенство в бизнеса със собствените си усилия и знания.

Системи за управление на съдържанието – OpenCart има създадени силни, но на много основно ниво СУС. Magento е с по-гъвкави СУС, които осигуряват лесно форматиране на съдържанието, според специфичните изисквания на клиента.

Когато говорим за SEO (оптимизиране в търсачките), Magento се счита за водещата платформа. Разполага с най-добрите вградени SEO допълнения и SEO-достъпни URL линкове. OpenCart също предлага SEO инструменти, които осигуряват на страниците високи места в класациите на основните търсачки.

 1. Отделно, от всички, което споменах по-горе, опциите на Magento включват онлайн маркетинг опция, с която търговците могат да развият персонализирани сайтове, спрямо техните специфични изисквания. Magento е най-подходящ за търговци, със специфични нужди и опит в онлайн бизнеса. Платформата осигурява на клиентите си голяма гъвкавост и контрол над съдържанието, дизайна и функционалността.
 2. OpenCart количка за пазаруване в електронен магазин е предназначена не само за началното ниво на електронната търговия, но е подходяща и за тези търговци, които търсят ефективна и лесна за поддръжка платформа, използвана с успех в онлайн магазини. OpenCart включва страхотни B2B допълнения, с което е перфектен избор за голям по мащаб бизнес.

Извод

OpenCart предлага по-лесно инсталиране в магазина и осигурява незабавни резултати. Функционалността е много добре развита при Magento платформата, не изисква разширения на трета страна, но изисква технически познания.

Целта ни беше да ви представим, че и двете платформи OpenCart и Magento са проекти с отворен код, създадени за различните нужди на електронната търговия. Коя от двете ще изберете? – това зависи изцяло от вашите лични предпочитания и специфични нужди на бизнеса.

Най-доброто от Електронната търговия: OpenCart или Magento
5 (100%) 4 votes

1 reply
 1. Васил says:

  Ползвал съм и ползвам и двете системи, но според мен лично, OpenCart е по-добрата и по-лесната за работа и оптимизация система. В „суров“ вид и двете системи имат нужда от много „дялане“ но направиш ли ги веднъж, бачкат като слънце.
  Така че аз моя избор съм го направил отдавна – OpenCart 🙂
  Имам магазини на всички версии от 1.4.9 насам та до най-новата. И напук на твърденията че OpenCart-а не се класирал добре, си се класират екстра.

  Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *