keywords not provided

Google вече не предоставя Органична информация за ключови думи

Наскоро в уеб пространството се появи силно обезпокояваща статия озаглавена „Наистина ли Google премина към 100% „не предоставяне на информация”?”

Макар и Google да все още да не е обявявал нищо официално изглежда, че е настъпила голяма промяна в количеството на данни за ключови думи, които Google предоставя. Цитатът гласи:

„Различни уебсайтове докладват, че (не упоменат/not provided) процент от органични реферали на ключови думи е скочил от над 50%-60% до 95%, 99% и дори 100% в някои случаи”.

С други думи, маркетолозите изведнъж се оказаха без източник на органични данни за ключови думи. Темата бързо се разрасна в социалните мрежи. В сайтове като NotProvidedCount се забелязва същата тенденция – рязко се увеличава броят на Not Provided (Не предоставя информация) данни за ключови думи.

Какво точно се случва?

google not provided

Не е ясно каква е причината за промяната. Google обяви, че ще защитава (тоест няма да предават информация за тях) информацията за ключови думи за всяко търсене, което е осъществено от потребител, влезнал в акаунта си в платформата на Google. Това официално беше част от условията им за защита на потребителите. През последната година броят на търсенията, които не се използват за предоставяне на данни се задържаше около 50%-60% от всички резултатите в Google. Не изглежда логично да се мисли, че броят на потребителите използващи Google приложения, чиито търсения са защитени от последващо използване на данните за анализ, се е изстрелял толкова рязко през последната седмица. Не е възможно….

И така, основният въпрос е в крайна сметка е – Google предоставя ли данни за ключовите думи или не, или използва различни критерии?

За сега няма яснота по този въпрос….

Как промените ще се отразят на работата на маркетолозите?

За сега различните агенции и фирми за SEO ще трябва да се фокусират повече върху проследяването на ранк, вместо проследяването на ключовите думи, когато взимат решения за стратегии при оптимизация. Промяната определено усложнява нещата. Става почти невъзможно да пишеш съдържание на база специфични ключови думи и да проследяваш резултатите от публикуваното му, в зависимост от използваната ключова дума или групи от думи. С последните изменения в Google, SEO оптимизацията просто стана по-трудна от преди.

Какво се случва с проследяването на обажданията?

not provided keywords

Съществуват компании за проследяване на обажданията, които са създадени и работят изцяло, за да осигуряват проследяване на ключовите думи от обаждания. За да осъществяват тази дейност обаче те използват информацията, която Google им предоставя за ключовите думи. Преди последните изменения, Google осигуряваше информацията само в 50% от времето. Днес изглежда, че процентите са паднали до 10%. Компаниите, работещи на база на информацията получавана за ключовите думи са изправени пред сериозен проблем. На практика те не могат да работят качествено без възможността да проследяват ключовите думи от обаждания. Компаниите, които предлагат допълнителни услуги и алтернативи на проследяването на ключови думи от обаждания имат шанс да се задържат в бизнеса, ако Google задържи промените в дългосрочен план. С някои от алтернативните методи прилагани от специализираните в тази сфера фирми може да се осигури проследяване на някакво ниво на полезни органични данни за ключови думи от обаждания.

Google вече не предоставя Органична информация за ключови думи
5 (100%) 2 votes

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *