say not provided

10 начина да получите органични данни от търсения

SEO специалистите се опитват да намерят решение на проблема „не предоставя” данни за ключови думи в Google Analytics. Въпреки уверенията от страна на Google, че промените ще се отразят на малък процент от цялата аналитична информация за органични търсения, в действителност в някои сайтове данните тип „не предоставя” са над 50%, особено в сектори, като технологиите, където е по-вероятно посетителите на сайтовете да са логнати в акаунта си в системата на Google, когато използват търсачката.

В първите седмици след промените много сайтове все още разполагаха с достатъчно добро количество данни за ключови думи, предоставени от Google според органичните търсения на посетителите. Макар и не прецизни, данните не създаваха сериозни проблеми за определянето на най-важните ключови думи, с най-висок ROI. Фирмите използваха тези данни за отправна точка при разпределяне на SEO бюджета.

След 23ти Септември дори тези алтернативни методи вече не могат да работят. Google въведе сериозна промяна, с която направи всички търсения защитени, без значение дали посетителите са логнати в акаунта си или не, когато използват търсачката.

Какво означава това на практика? Изведнъж, органичната аналитична информация за ключови думи не съществува в Google трафик. Много уебмастери вече виждат 95%+ от ключовите думи отбелязани като „не предоставя информация”. Оставащите 5% са резултатите от търсения в други търсачки, не в Google.

not provided data

Какво означава Защитено търсене и защо Google го въведе?

Какво означава, че Google счита някои търсения за защитени? Когато потребителите търсят в Google, те автоматично са пренасочени към https:// версия според техния избран Google домейн.

След промените всяко търсене е SSL енкриптирано. Посещаването на уебсайт се случва след пренасочване на потребителя и по този начин сайта, на който се озовават посетителите не може да установи коя ключова дума ги е довела до там.

От гледна точка на защитеност на личните данни на потребителите, това е умен подход. За съжаление обаче, промяната обхваща само натуралните търсения. Рекламодателите в в Google AdWords например все още имат пълен достъп до ключовите думи за всяко кликане на посетителите върху обявата им.

Спекулациите на темата са безкрайни – от налудничавата теория, че промяната е изискана от NSA до теорията, че Google цели да подтикне хората да купуват AdWords реклами.

Основната причина за промяната в Google е целта да защити личните данни и пространство на потребителите си. Google е започнал петиция в U.S. Foreign Intelligence Surveillance Court с призив за по-голяма прозрачност.

Относно теорията, че Google иска да забогатее от увеличаване на AdWords, в реалността много от сайтовете са оптимизирани на база данни от натурални търсения и не са склони да влагат пари в AdWords. Промяната с увеличаване на процента данни, за които Google „не предоставя информация” може да склони някои компании да тестват нови ключови думи чрез AdWords, но е малко вероятно да вложат значителен бюджет в провеждането на кампании.

Изказват се и мнения, че след определено време Google може да обяви нов премиум пакет за Google Analytics срещу месечна такса, в който да включи осигуряване на данни от органични търсения. Този вариант изглежда най-логичен за компанията, особено като се има в предвид, че много SEO специалисти биха били склони да платят за решаване на проблема.

Как Защитените търсения се отразяват върху SEO оптимизацията?

От гледна точка на SEO оптимизацията, това означава, че когато посетител се озове на сайта ви, вие няма как да разберете как се е случило това, тоест какво е търсил, за да намери точно вас. Ако посетителите ви направят поръчки на сайта, вие няма как да знаете кои органични ключови думи са допринесли за продажби, защото няма как да се проследи от Google рефералите както можеше доскоро.

Вече е много трудно да оптимизирате страниците, тъй като няма как да знаете какво търсят потребителите. Ако правите промени на сляпо има голяма вероятност да влошите откриването на сайта от хората, които търсят. Можете да разчитате, че посетителите ви не са си изменили нуждите и очакванията си и да провеждате същата оптимизация.

google-not-provided

SEO специалистите очакваха момента, в който тази промяна ще се случи още след първите промени в Google след въвеждането на защитени търсения. Макар и не изненадани, специалистите със сигурност не са щастливи от промените, особено сега следа като са реалност и оказват моментално въздействие върху работата им.

Смяна на „не предоставя” данни

Все още съществуват няколко начина, които могат дави помогнат да уловите трафика.

  1. Учете се от Авинаш Каушик

Avinash Kaushik е известен SEO експерт в света, който още през 2011 публикува блога „Smarter Data Analysis of Google’s https (not provided) change: 5 steps“ предназначен за напреднали SEO специалисти. В блога той обяснява какво специалистите могат да направят в акаунта си в Google Analytics, когато Google за първи път въведе енкриптираните търсения. Той представя подробно стъпка по стъпка различни подходи.

  1. Прегледайте ключовите думи предоставени от други търсачки

Проучете добре данните от не-Google търсенията. Bing, макар и да не предоставя изобилие от информация за трафика на сайта, все пак ще ви помогне да добиете идея за това кои ключови думи генерират трафик, особено за сайтове с голям трафик. В случая голямо предимство имат SEO специалистите, които работят в държави, където Google не е най-използваната търсачка.

  1. Използвайте Google Webmaster Tools, за да получите информация за ключови думи:

Search Traffic > Search Queries

Включват се и данни от енкриптирани търсения. В инструментите ще откриете филтри, с които може да разпределите информацията, като уеб или мобилни потребители и др. С Google Webmaster Tools разполагате с информация до 90 дни назад. Съществува възможност за съхранение на данните в CSV или Google Docs. За съжаление някои SEO специалисти вече споделят, че Search Queries е невалидна в момента, без да се знае временно или за постоянно.

  1. Анализирайте търсенията на сайта

Би трябвало да можете да проследите всички търсения на посетители в самия сайт. Съществуват много начини за това. Например постът от Crazy Egg how to set up internal site search analytics.

  1. Използвайте Google AdWords

Използването на Google AdWords все още е полезно особено за компании, които се опитват да определят важността на всяка ключова дума с висок трафик или ключови думи, които смятат че биха се превърнали в продажби и трябва да се тестват преди разпределяне на SEO бюджета. Към момента, потребителите на Google AdWords имат достъп до пълната информация за търсения от Google. Има слухове, че това може да се промени за в бъдеще. Плащането за AdWords обаче не ви осигурява данни за ключови думи от органичните търсения, дори ако посетител натисне върху линка на сайта ви, когато се е появила реклама за него.

  1. Използвайте инструменти за обем на търсенията

Особено ако искате да разширите оптимизацията с нови ключови думи, може да използвате Google Ad Planner инструмента да определите обемът на очакваните кликвания на сайта (на реклами) за определени думи.

  1. Използвайте филтри, за да сегментирате „не предоставя” данните

Информация от вида „97% не предоставя” не е особено полезна за уебмастърите. За радост има начин от тези данни да се извлече полезна информация.

Може да настроите филтри за трафик от „не предоставя” така, че да ви показва целевата страница за всеки реферал от типа „не предоставя”. По този начин дори да не знаете точната ключова дума, която е генерирала трафик, ще имате поне някаква идея какво търсят интернет потребителите.

  1. Проучете данни от минал период

Би трябвало все още да разполагате с данни за ключови думи от периода преди промените от Google в SSL. Старите данни също са от полза, особено в сферите, в които има т.нар. „evergreen” данни, в които търсенията са относително неизменни в дълъг период от време. Данните от минал период се използват и при сезонни промени в търсенията, например в периода на коледни празници и т.н.

  1. Използвайте Google Trends

Използването на актуални данни от Google Analytics спомагаше за установяването на съдържанието от сайта, което в момента се търси с реферали от Google search. Без данните за ключовите думи, това което можете да направите е да гадаете кои потенциални ключови думи ще доведат потребители до сайта ви. Ако забележите резки увеличения в трафика, които ви подсказват, че нещо в съдържанието е важно за потребителите, може да получите по-детайлна информация чрез Google Trends. С този инструмент може да добиете по-голяма яснота относно това, което предизвиква по-голям трафик в момента.

  1. Допълнителни начини да получите данни за ключови думи

SEOORB е публикувал списък с 11 actionable posts за допълнителни начини, които може да изпробвате за да получите някои от липсващите данни за ключови думи след промяната в SSL.

Какво вещае бъдещето?

За добро или лошо, енкриптираните търсения в Google няма да бъдат отменени. Дори и да се оплачете на Google, не разчитайте на промяна. Мнозина прогнозират, че след като Google въведе енкриптираните търсения, други търсещи машини, като Bing ще последват примера.

с последните промени възможностите и ролята на SEO оптимизацията драстично се променят. От сега нататък ще бъде все по-трудно да се получават органични данни от търсения. Единственото изключение би било ако Google въведе пратена версия на Google Analytics, в която ще имате достъп до сега обозначените Като «не предоставя информация» данни.

SEO специалистите, които успеят да се нагодят в новите условия ще се справят успешно с работата си.

10 начина да получите органични данни от търсения
5 (100%) 2 votes

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *