Онлайн бизнеса не е това, което беше преди пандемията

Промените в технологиите и тенденциите в пазаруването и т.н. винаги са имали силно влияние върху онлайн бизнеса, но пандемията го разтресе както никога досега. Онлайн бизнесът не е това, което беше, но как точно се промени, кои новости ще се превърнат в постоянни и кои тенденции ще изчезнат, след като света се върне към нормален живот?

Интересът към онлайн търговията вървеше нагоре дори преди COVID 19. Неочакваните събития и всичко, което последва след тях оказаха огромно влияние на онлайн бизнеса във всички аспекти. Промениха се навиците на потребители и пазаруващи, компаниите откриха и продължават да откриват нови начини за приспособяване към постоянно изменящите се условия. Паралелно с това, всички се стараят да оцелеят и прогресират в неблагоприятни икономически условия и несигурност.

Кое е различното в предизвикателствата, пред които онлайн бизнесът е изправен днес в сравнение с периода преди пандемията?

1. Увеличено търсене на нови категории продукти

В първата година на пандемията онлайн търговията се разраства с по-бързи темпове от предходните години. Навиците на клиентите започнаха да се променят. Събития, като локдаун, затваряне на магазини и ресторанти, ограничаване на пътуването силно повлияха върху интересите и предпочитанията на клиентите. Сред най-популярните категории, които увеличават потенциала си в електронната търговия са фитнес продукти, стоки за дома, нараства пазаруването на храни и продукти от първа необходимост онлайн и много други.

Онлайн пазаруването ще процъфтява и след пандемията. Неочакваните събития показаха колко важно е компаниите да приоритизират оптимизирането на сайтовете си и онлайн магазините. Интересна тенденция, която се наблюдава през този период е просперирането на онлайн версиите на физически магазини. Осигуряването на повече възможности за пазаруване, различни от традиционното посещаване на магазин позволи на клиентите да купуват познатите им стоки и услуги от разстояние. Онлайн пазаруването все повече се осъществява през мобилни устройство, затова оптимизирането на сайтовете се превръща в ключов фактор за успех на онлайн бизнес в условията на отшумяваща пандемия.

2. Лоялността на клиентите намалява

Изолацията вкъщи заради пандемията и повечето свободно време за пазаруване и разглеждане създаде промяна в критериите, по които потребителите избират продуктите. В много случаи по-изгодната цена или експресната доставка надделява над лоялността на бранда.

3. Промяна в навиците за пътуване

Невъзможността да се предвиди бъдещето дори в краткосрочен план промени значително навиците на много хора да планират ваканции, особено до по-далечни дестинации. По-голямата част от пътуването е насочено до близки дестинации и обикновено е обвързано със срещи със семейство и лични ангажименти, а по-малко с развлекателна цел.

4. Безконтактни плащания

Една от най-големите промени в онлайн бизнеса в резултат на пандемията и нарастващият интерес към различни методи за безконтактни плащания. Обстоятелствата, свързани с изолацията при локдаун и отделяне на повече време за проучване и разглеждане преди решение на покупка дадоха увереност на много потребители да изпробват нови начини за плащане, към които са били подозрителни преди COVID 19. Все повече онлайн бизнеси предлагат разнообразие от начини за безконтактно плащане, като дигитални плащания, биометрични методи, QR (quick response), плащане през мобилни устройства и други.

Гъвкавостта за нагаждане към измененията в средата се оказва най-печелившото качество за онлайн бизнесите. Пандемията показа на всички, че винаги трябва да се очаква неочакваното. Промените в навиците, възможностите и приоритетите на потребителите и бъдещите купувачи отварят огромно възможности за развитие с помощта на смелост, находчивост и доза късмет.

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *