маркетинг на съдържанието в електронен магазин

Как се управлява един онлайн магазин?

Днес е по-лесно от всякога да започнете бизнес в електронната търговия с онлайн магазин. Как да превърнете идеята в успешен проект, който да печели добре и да увеличава потенциала си? С други думи, как се управлява един онлайн магазин ефективно, с изградена стратегия и идея за развитие и разрастване?

Всеки бизнес е уникален и има своя собствена комбинация от условия за успех, но принципите обикновено са същите.

  1. Съдържание е дори по-силно отколкото предполагате

Ако имате възможност да подобрите само едно нещо в онлайн магазина, което ще създаде най-голямо впечатление, това е съдържанието. В тази категория се включва цялото съдържание на страниците – от посланията, до продуктовите описания до страниците за въпроси и отговори и др. Съдържанието, което „работи“ трябва да отговаря поне на три критерии:

– да информира

– да привлича вниманието

– да убеждава за покупка

Описанията на продуктите и услугите, които предлагате трябва да са ясни, прозрачни и да представят решение на проблем. Какви ползи ще получат клиентите ви от дадения продукт и защо да изберат вас пред конкурентите? Подобрете описанията и текстовете на всички страници в онлайн магазина, така че да имат еднакъв стил и да представят бранда ви по възможно най-завладяващ начин.

  1. Онлайн маркетинг и присъствие в социалните мрежи

Разрастването на присъствието в социалните мрежи на бранда и съответно на онлайн магазина, има все по-голямо значение за увеличаване на трафика и продажбите. Имате ли изградена стратегия за онлайн маркетинг и управление на профилите и активностите в социалните мрежи? Тенденциите в тази сфера се променят толкова бързо, че може да се окаже предизвикателство винаги да се възползвате от новите интереси в социалните мрежи. Много бизнеси предпочитат да делегират тази част от поддържането и развитието на бранда на  специалисти в областта, за да се осигури постоянно и ефективно присъствие в социалните мрежи. Постоянство и креативност са основните фактори за успех, когато изграждате стратегията си за привличане на последователи, трафик и потенциални купувачи.

  1. Екип от професионалисти програмисти, доставчици и т.н.

Успешното управление на един онлайн магазин изисква ежедневна работа с партньори в различни сфери. Изградете стабилна мрежа от надеждни партньори, които са професионалисти в своята сфера и предлагат най-високо качество услуги и продукти. За поддържането на сайта ще са ви нужни експерти в областта на информационните технологии. Работете с ИТ партньорите си за постоянно подобряване на онлайн магазина, превенция на проблеми, подсилване на защитата от хакерски атаки, подобряване на визията и много други. Ако работите със складове и доставчици, изберете фирми, които заемат водещи места в този бранш и са си изградили репутация на коректен и лоялен партньор. При работа с некоректни доставчици и т.н. усилията по привличане на трафик и убеждаване за покупка ще са напразни, защото клиентите бързо ще предпочетат конкурентите.

  1. Подобряване на процеса за управление на поръчките и доставки

Ефективното управление на онлайн магазин включва бързото управление на поръчките. Имате ли възможност да оптимизирате процесът от получаване на поръчка, до обработка, до изпращане? Използвате ли надеждна система за управление на инвентаризацията? Много бизнеси в електронната търговия допускат грешката да подценяват важността от оптимизиране на процеса по управление на поръчки и инвентаризация и по този начин разочароват клиенти и създават впечатление за некоректност – при неотразена липса на продукт, например, грешно описани срокове за доставка, разлики в цени между обявени на сайта и в самата система и много други.

Управлението на онлайн магазин изисква комплекс от подходи, стратегии и гъвкавост на бизнеса да се променя към новите тенденции и условия.

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *