Мобилна версия за онлайн магазин

Направете онлайн магазина си мобилен

Ако развивате собствен бизнес и искате той да бъде още по-успешен, нормална стъпка е да поръчате на професионалисти да направят ваш собствен сайт, който да се превърне в работещ онлайн магазин. В днешно време обаче само това не е достатъчно. Статистиката сочи, че в България има между 1 и 2,5 милиона мобилни телефони с браузъри. Броят им постоянно расте и хората ще търсят информация все повече през смарт телефони и таблети, и все повече ще купуват продукти от мобилните си устройства. Проучване на Google показва, че все повече хора сърфират през телефон или таблет, докато огромен процент от опериращите онлайн фирми не притежават мобилен сайт, въпреки че през мобилни устройства можеш по-бързо да се информираш, да сравниш цени или да пазаруваш и винаги и навсякъде. Всеки, който иска да е ефективен в интернет с онлайн магазина си, не подминава тенденцията за все повечето мобилни устройства. От проучванията се вижда, че малкият и среден бизнес имат остра необходимост и от мобилен сайт. В него има система за разпознаване и щом някой влезе в стандартния сайт от телефона си, тя го разпознава и го прехвърля към мобилната версия на сайта. За да направите мобилен сайта си, имате възможност да избирате между мобилни сайтове или мобилни приложения. Мобилните сайтове се правят по-бързо и лесно, а за мобилните вече са нужни специфични познания за изработка и са по-скъпи. Плюс на мобилните сайтове е и че се поддържат перфектно от всякакви устройства, а мобилните приложения е нужно да бъдат изработени специално за дадена система.
Ако искате да работи добре вашият онлайн магазин, освен мобилна версия, са нужни атрактивни промоции и кампании, гъвкаво ценообразуване, нови тактики и ключови думи, които да доведат клиента до сайта ви. Непременно трябва предварително да сте наясно къде точно ще отведе потенциалния клиент всеки клик при търсенето – дали към използвана от вас ключова дума, страница с продукт, landing page, даден списък  категории. Още докато сайтът ви е в процес на разработка, трябва да изберете дизайнът къстъм ли да е или да използваме темплейт. Къстъм дизайнът, както подсказва и името, се разработва заедно с клиента и зависи от неговите виждания и вкусове, така че той е уникален за всеки проект. Да имате собствен дизайн, създаден специално за вашите нужди и изисквания, е практично винаги ако желаете да сте винаги сред водещите в бранша. Според Ahead Work, сред 20 от водещите платформи за за направа на онлайн магазин, Magento неизменно е на водещо място. Сред останалите популярни платформи са OpenCart и донякъде Zen Cart, PrestaShop, Volusion. Magento и Опенкарт работят с отворен код. Не случайно тези платформи се считат като най-добрият софтуер за онлайн търговия. С тях имате пълен контрол над кода посредством фронт и бекенд модули и приложения. Платформата предлага неограничен брой от групирани и свързани продукти и категории. При поръчка за изграждане на сайта, имайте в предвид, че най-търсената информация е тази за контакт, адрес или карта, промоции, актуални продукти. Подредете нещата така, че хората да намират всичко с малко кликвания. Естествено, най-добрият вариант за направа на такъв сайт, е по поръчка специално за вас – с т.нар. къстъм дизайн. За да имате респектиращо присъствие в интернет с онлайн магазина си, вече е повече от задължително да имате и  раздвижен, гъвкав мобилен сайт.

изработка на онлайн магазин еленков нет

Първи крачки в електронната търговия – оптимизация и присъствие в интернет

          Поставили сте началото на своя онлайн бизнес – избрали сте подходящи продукти, които ще продавате, осигурили сте подробни снимки и описания на всеки артикул, създали сте уебсайт със страхотен дизайн и сте добавили интересно, свежо и оригинално съдържание, свързано с тематиката на магазина. Какво следва? Би било страхотно, ако следващата стъпка за постигане на успех в електронната търговия е просто да седнем настрана и да чакаме трафикът и продажбите в онлайн магазина да се увеличават с всеки ден. За съжаление обаче, нещата не са толкова лесни. Усилията и работата в началото на стартиране на уебсайта са много големи. Затова и очакванията за успех от онлайн магазина са завишени. За да избегнете разочарованието от липсата на скростни продажби, експертите в областта на интернет маркетинг и търговия са обобщили ефективни и важни съвети за бързо реализиране на първите продажби.

 1. Първи крачки в интернет търговията

  Силата на PR – PR е част от цялостния брандинг на вашия онлайн магазин и бизнес.

 • създайте връзки с блогъри и админи, свързани със сферата на вашия бизнес и ги убедете да направят ревюта за продуктите, които предлагате.
 • изпращайте съобщения за медиите – тази стратегия не винаги гарантира успех за търговците, но дори да не постигне желания интерес, предимствата от изпращането и публикуването на съобщения за медиите са беклинковете и нарастващото присъствие на бранда ви в повече сайтове в
 • открийте силата на сензацията – използвайте въображението си, за да създадете сензации, свързана с вашия бранд или продукт, които ще грабнат вниманието на посетителите ви и ще ви направят запомнящи се. Най-често сензациите са свързани с табута, необикновени и непознати неща, скандалност и ексцентричност, смях, забележителност и тайни. Използвайте някои от тези опорни точки, за да създадете нещо интересно и дори разтърсващо, което да служи като реклама на бранда и онлайн магазина.
 1. Социалните мрежи – задължително се възползвайте от ресурсите на социалните мрежи
 • Създайте и поддържайте страница във Facebook – прилагайте маркетинг стратегии, подходящи за социалната мрежа и бъдете креативни и постоянни в поддържането на завладяващи страници, свързани с бранда.
 • Изградете мрежа от контакти в LinkedIn – това е социалната мрежа, изцяло насочена в създаване и поддържане на стратегически бизнес връзки. Бъдете активни в поддържането на бизнес отношения с партньори, работещи в бранша.
 • YouTube ви дава възможност да популяризирате бранда си и да продавате чрез видео
 • Twitter е перфектната социална мрежа за дискусии и новини
 • Pinterest е една от най-бързо разрастващите се социални мрежи, които при правилно използване могат да ви генерират голям трафик.
 • Привличайте вниманието чрез Instagram
 1. SEO, маркетинг на съдържанието и платени реклами
 • SEO оптимизацията е задължителна част от развиването на електронна търговия – прилагайте съвременни стратегии спрямо последните изменения в изискванията на търсещите машини. Използвайте различни инструменти за оптимизация и винаги проследявайте данните от Web Analytics. Оптимизирайте уебсайта си за мобилни устройства.
 • маркетинг на съдържанието – създайте и поддържайте блог, сензационно видео, публикувайте като гост (т.нар. guest blogging) в различни блогове, създайте канал в YouTube и т.н.
 • рекламирайте онлайн магазина колкото може повече – най-ефективните реклами са във Facebook, Google AdWords кампании, банери и др.
momchil marchev - elenkov.net

Големият брат на SEO оптимизацията – интервю с Момчил Марчев

Представи ни се с няколко думи и какъв по-точно е новият ти проект?
Момчил Марчев съм, откривам нов бранд – О Ди Ес
Ще се занимаваме с интегрирани, дигитални макетинг и PR услуги (сайта се поправя из основи, за да поеме колосалните ни претенции :)).

А като цяло от кога се занимаваш в диги пространството?
От ерата на модемите и dial-up кънекшъните :) Да ти не е майко работа, Те и мобифоните тогава бяха едни тухли единички големи. Имаше мутри, сега има повече хакери :) Еволюция 2.0.

Какво мислиш за хейтърите?
Върха на еволюцията – смее се Марчев..
Необходимо зло, изправят криви тенекии на обществото, макар и авто – тенекиджийските услуги да са доста шумни. Може и с по-малко шум, нооо, всеки си избира изразните средства. Същото като съсед барабанист в панелно жилище от соца. Да добавим, чалгата ме трови много повече, невежеството и лицемерието още повече – чак ме втрещяват какъв апогей изживяват.

Ако вземем уникалния кънтент от хейт, може яко SEO да се направи, а разнообразните IP-та, а заливащия ефект – какъъъъв тръсттт …

Кажи нещо за SEO? Или за нещо по комплексно като услуга + SEO?
Шаманската услуга се ползва като подправка в много предястия и основни ястия, тя е навсякъде, желана е, прави колорита и уникалността на много услуги, с които се спряга.
Интегриран диги макетинг без SEO няма – добрата опаковка на тази гръмка услуга е  – SEO, SMM, PPC, Premium и Performance реклама с банери и линкове, мейл маркетинг и може и малко други добавки на вкус.
Управлението на онлайн репутация е SEO 2.0 + PR 2.0 в среда WEB 2.0. И така става следното, всички говорят за Вас, следва ORM, а всеки ORM се прави със SEO, значи – всички говорят за SEO :)

Ама нещо гадно е да се прави, май повече се говори …?
Да, гадничко стана, колкото и да лавираш като риба, пингвините ядат риба :) лош дъх после, но тва е, ядат :) Леле, стана малко вампири, таласъми, танцуват по налъми …
Проблем е това, че пак трябва да учим клиентите на новите SEO ценности, да не тропат за точните позиции на всяка цена, да минем плавно към SEO2.0
Лонг тейлово, трафиково, но задължително с дълготраен, мощен ефект като крайни сделки за поръчителя.
Да, имаше кратък период на стрес в оптимизаторите, след Пингви, някои направо загубиха целия си ресурс, няма да крием, милиони сателитки загнаха :)
Дори, смятам, че сега избива умората, усеща се липсата на летеж и мечтаене в digi бранша и то точно в SEO.

Кажи малко за ORM и има ли той почва от нас, тук ти си от новаторите?
Репутацията е много лицева и много екипна работа. Като рекламните и PR агенции. Не може само с ударно звено за SEO за SERM, трябва и класически пиари, журналисти, психолози, политолози и социолози. А иии тролове, които следва да станат елфи, да се отгледат, обучат, а не да хвърчат безумно като бъзунка в нета и да хейтят и риплайват. Трябват им ментори и здрав сън и здрава храна за 24/7 присъствие. Добро кафе, информираност и адекватност на реакцията на средата, интернет е среда, не е медия – запомнете!

Какво е SERM?
Направихме сайт за това – www.serm.bg

Благодаря ти!
Пак заповядай:)

ИТ Академи бг

По-различните IT обучения – IT-Academy.BG

Покрай работата си като уеб дивелопър съм присъствал на множество семинари, конференции и обучения. Наскоро имах удоволствието да участвам в организирания SEO курс от учебен център IT-Academy.BG. Определено бях впечатлен!

Разнообразието от курсове, предлагани в IT-Academy.BG е съобразено с търсенето на специалисти в различни области на IT сектора. Курсовете са насочени както към начинаещи, така и към специалисти с отлични познания в тази област, които искат да си „сверят часовника” с новостите в тази област. Личните ми впечатления от SEO курса, в който взех участие, относно качеството на преподаване, образователни материали, база и придобити практически познания е много високо. Учебните групи в курсовете са малки – не повече от 9 човека, което дава възможност на лекторите да обърнат внимание на всеки курсист и да отговорят изчерпателно на поставяните им въпроси в процеса на учене и работа върху проекти.ИТ Академи бгСред най-големите предимства на IT-Academy.BG е екипът от лектори. Всички преподаватели са висококвалифицирани и с богат опит в IT сектора. Лекторите са практикуващи специалисти, които непрестанно се интересуват от новостите в тази област и успешно ги прилагат. Учебните материали се обновяват непрекъснато, за да предоставят на курсистите най-актуалната информация и практики в различните IT области, изучавани в курсовете. Сред силните качества на предлаганите програми е и добре организираният учебен процес, в който са включени както уроци с теоретична насоченост, така и практическа работа по проекти и задачи.

IT-Academy.BG предлага богато портфолио с курсове и програми. Сред най-популярните са: Курс за РНР и MySQL, SEO курс за начинаещи, Java курс, WordPress курс, Курс по бизнес и анализ, Google AdWords курс, Курс Linux, JavaScript курс и Курс за софтуерно тестване. Познанията и практическите умения, които курсистите придобиват по време на учебния процес увеличават възможностите им за работа в IT компании както в България, така и в чужбина. Не малко курсисти започват работа по свои проекти след успешното завършване на курс в IT-Academy.BG. Важна информация за всички удовлетворени курсисти, които участват в програмите на IT-Academy.BG е отстъпката от 15% при записване на нов курс.

IT-Academy.BG непрестанно обогатява портфолиото си от предлагани програми и курсове. С гордост ни споделиха, че от началото на 2015 година ще започнат и някои нови дисциплини – Java, C# и ASP.Net и Linux администриране.

Препоръчвам IT-Academy.BG на всички, които искат да получат знания за работа в софтуерния бизнес или да доразвият настоящите си умения!

hybrid-cloud-1280

CooliceHost ревю – надежден и бърз хостинг

В това ревю за CooliceHost ще разгледаме няколко интересни за тях факти в детайли. Ще поговорим за услугите, които предлагат, както и защо можете да разчитате на тяхната стабилност, качество и отговорност. Също така ще получите някои отговори на въпросите, които бяха зададени към хостинг доставчика, касаещи техните услуги и кое ги прави един сериозен конкурент на световно ниво.

hybrid-cloud-1280Ултра бърз Nginx хостинг за Вашия бизнес

Хостинг услугите на CooliceHost са създадени от уебмастъри за уебмастъри. Или казано по друг начин – компанията е запозната с нуждите на всеки собственик на уеб сайт, като това и дава и ясна преценка от какво има нужда той. Поради тази причина предложенията, с които е разпознаваема на пазара, отговарят на всички изисквания, които имат потребителите. В техните хостинг планове ще забележите технологии и характеристики, предоставени с една единствена цел – CooliceHost да се отличи на пазара като бърз, качествен и надежден хостинг доставчик.

Това, което ще получите при тях е:

– Бърз Nginx хостинг с Varnish архитектура;

– SSD (Solid State Drive) и HDD (Hard Disk Drive) пространство;

– 500 Gbps DDoS защита;

– Antivirus и Antimalware сканиране;

– Уеб приложение – Защитна стена (Firewall);

– Познатата cPanel среда;

– Възможно най-бързото изпълняване на PHP;

– Над 90 PHP разширения, които могат да се включват и изключват по всяко време.

И още много други. Едно от тях е внедрения в VPS Hybrid плановете (Semi Dedicated) LiteSpeed, даващ допълнителна скорост на зареждането на Вашия сайт – около 10 пъти по-бързо отколкото при Apache. Клиенти на компанията са се похвалили, че при преместването на сайтовете им на CooliceHost, те зареждат в пъти по-бързо, установявайки също така, че им е повлияло положително на класирането в резултатите на Google. Можете да направите експеримент и с Вашия сайт тук:

Google PageSpeed Insights

WebPagetest

Основна цел на компанията е да осигури най-добрата скорост, сигурност и съвместимост с всички популярни скриптове и платформи на разумна цена. Благодарение на 10-годишния си опит в областта на управлението на сървъри и управлението на онлайн проекти, екипът на CooliceHost наистина знае и разбира нуждите на всеки един собственик на малък и голям онлайн бизнес.

Внедрени технологии и поддръжка
coolicehost-footer

Както виждате от списъка по-горе, CooliceHost предлага богата гама от услуги. Голяма част от цената на всеки един план е именно обвързана с тях и управлението им. Ето защо компанията твърди, че предлага най-добро качество и защита за цените си. Можете да сравните с други цени на пазара, майки предвид и допълнителните характеристики, включени в плановете.

Тези технологии са нужни, ако CooliceHost иска да запази името си на хостинг доставчик, предлагащ сигурна и бърза услуга на своите клиенти. Можете да научите повече за предлаганите от тях услуги на уеб сайта им.

Екипът по поддръжка се състои от опитни професионалисти, готови да ви помогнат по всяко време – 24/7.

Планове и адаптивни решения

Според големината и типа на Вашия бизнес, CooliceHost предлага различни планове и дори специално адаптирани за вашите нужди решения. За стартиращи бизнеси повечето от клиентите им се спират на Webmaster Mini и Webmaster, които са със SSD пространство, или LSV VPSh 512 и LSV VPSh 1G (името идва от LiteSpeed Varnish VPS Hositng, а цифрите 512 и 1G – RAM на съответния план). VPS Hybrid плановете се предлагат с HDD пространство и представляват споделен хостинг, използващ пълните ресурси на обикновен VPS, с единствената разлика, че не е нужно да доплащате допълнително за управление на плана си. Среща се често под името Semi Dedicated план.

Високите планове на двата типа хостинг услуги са предимно за големи сайтове, както като обем, така и като трафик. Вижте повече на сайта на компанията тук: www.coolicehost.com. Разбира се, от компанията са наясно, че нуждите на един клиент не си приличат с тези на друг, затова от CooliceHost предлагат и адаптивни решения за всеки, имащ нужда от нещо специално, което да отговаря на неговите потребности. В момента, освен посочените планове, може свободно да поискате компанията да Ви направи предложение за VPS, който да отговаря на всичко, което искате. Те ще се съобразят също така и с предишните услуги, които сте ползвали или все още ползвате, за да Ви изготвят най-адекватната оферта.

Тук можем да заключим с това, че, доверявайки им се, Вие не само печелите качествен и надежден ресурс, но и партньор, готов до направи всичко, за да помогне на бизнеса Ви да расте безпроблемно. Една от политиките, които изповядват от CooliceHost е, че успешният бизнес на техните клиенти предоставя перспективи пред тях. Това можете да го забележите и по отношението, което имат към всеки един клиент по отделно.

Заключение от ревюто

С CooliceHost Вие ще имате реалната възможност да видите разликата между скоростта, която сте имали и новата. Ще получите качествена, защитена и надеждна услуга за парите си. И всичко това поднесено с персонално отношение от опитни професионалисти в областта.

coolice hosting

Безспорно цените и качеството, които ще получите са висококонкурентни и това, за което ще трябва да се грижите, е единствено развитието на Вашия бизнес. Останалото е отговорност на новия Ви хостинг. Благодарение на всичко казано, хостинг доставчикът набира бързо скорост и всеки ден успява да привлече нови клиенти. Не са лидер на пазара, затова и старанията им са по-големи – нещо, което ще забележите още при първия си контакт с екипа им.

Няколко бързи въпроса, които ще Ви помогнат да вземете решение:

Защо CooliceHost се промотира като хостинг доставчик, ориентиран към уебмастърите и печели толкова бързо доверието на хората?

В предишните няколко абзаца споменахме, че компанията е сравнително малка (но в никакъв случай млада като опит), което прави екипът им амбициран в доказването на името като един сериозен и надежден партньор. Силната конкуренция и атрактивните предложения, която тя предлага са само един от ориентирите на CooliceHost. Те гледат на Вашия бизнес от две гледни точни – като Ваш партньор и като собственик на бизнес, доверил се на дадената хостинг услуга. Това се дължи на факта, че CooliceHost е компания, изцяло създадена от уебмастъри – хора, разбиращи нуждите на обикновения и корпоративния клиент.

Вярно ли е, че бързината, предоставена от CooliceHost е гарантирана?

Хостинг компанията предоставя бързина не само при зареждане на Вашия уеб сайт, но и при всички процеси, които го съпътстват – администриране, качване на съдържание, ftp достъп и други. Като хора, управляващи собствени малки и големи проекти в уеб пространството, те са наясно, че бързината влияе както на доброто класиране в търсачките (паяците обхождат по-бързо и безпроблемно Вашия сайт), така на потребителското поведение (повечето потребители затварят сайта, след като не е заредил в рамките на 20-30 секунди).

Предоставят ли различни гео локации?

Да, CooliceHost има 6 гео локации, разположени в Европа, това са: Великобритания, Холандия, Франция, Германия, Испания и Италия. Изборът е изцяло в ръцете на клиента.

Имам ли DDoS защита при закупуването на план? Нужна ли ми е? И доплаща ли се отделно към плана?

ddos

В последните няколко години DDoS атаките бележат сериозно покачване от 16% за периода 2013-2014 година, което носи значителни загуби на компаниите и организациите по цял свят. От хостинг доставчика препоръчват тази защита. Те са я внедрили успешно в техните планове, като тя по никакъв не се доплаща допълнително, нито са нужни допълнителни инсталационни такси, за да я имате за Вашите сайтове.

 

opencart zarejda bavno

Как да увеличите скоростта на вашия OpenCart магазин

Кои са най-лесните начини за подобряване на скоростта на OpenCart магазин? За да постигнете набелязаната цел може да приложите различни трикове и съвети , които не изискват промяна на кода и са сравнително лесни и бързи за изпълнение. Специалистите в областта на OpenCart прилагат и техники, които изискват по-задълбочена работа върху сайта.

Подобряването на скоростта на вашия сайт спомага на клиентите ви по-пълноценно да се възползват от това, което предлагате; увеличава скоростта на зареждане всяка страница (често води и до по-добро класиране в резултатите на търсещите машини); и създава впечатление за по-стабилен и професионален магазин.

Най-добрият начин за представяне на техниките, които се препоръчват за този тип онлайн магазини е чрез пример. Ще разгледаме тест инсталация на OpenCart 1.5.4.1 на сървър и ще проведем тест за скорост на страницата, за да установим колко бърз е магазинът в момента. Ще използваме данните като база за сравнение, която ще ни помогне да проследим напредъка в процеса. Магазинът работи със споделен хостинг предоставен от www.superhosting.bg, само данните за продукта по подразбиране. Резултатите са F (по A-F скала, където F е най-ниско) за скорост на страница и C за YSlow. След всеки съвет ще провеждаме същият тест отново, за да покажем как акумулативният ефект подобрява скоростта на OpenCart инсталацията.

opencart speed up shared hosting

Скорост на сайта преди оптимизиране (Opencart)

Съвет за ускоряване 1: Изключете продуктовите броячи за категориите

opencart produktovi kategorii

Категории на opencart с брояч на продуктите в тях

Продуктовият брояч е сред факторите с най-силно влияние върху скоростта на онлайн магазина. В ляво виждате списък с всички категории в сайта с цифра, поставена в скоби, която показва всички продукти в дадената категория. (забавянето е по-осезаемо в сайтове с много категории). Макар и това да е много полезен инструмент, не е абсолютно наложителен, защото изисква обединяване на няколко таблици в базата данни, за да се открие точния брой. Целият процес е труден и бавен и се отразява в забавяне на времето за зареждане на страници.

И така, какво ще стане ако го изключим? За щастие екипът на OpenCart разбира влиянието на този инструмент върху скоростта на зареждане на страница и затова осигурява леснодостъпна опция в админ панела за бързо изключване на продуктовия брояч. System->Settings->Edit-> Изберете “Option” Tab, след това променете “Category Product Count” на No и натиснете Save.

speed up opencart shared hosting

Резултат след оптимизиране на opencart и спиране на брояча на продуктите в категориите

Въздействие: Ниско

Този съвет е подходящ преди всичко за магазини с много категории и под категории, така че използването на продуктивя брояч за малък магазин не се отразява съществено върху скоростта.

Съвет за ускоряване 2: Позволете GZIP компресия

Идеята в този съвет е да компресираме CSS и JS файлове в друг тип файл, който се зарежда по-бързо. За целта трябва да направим две неща, които ще позволят на сайта да ускори зареждането на файловете.

Влезте в системата на OpenCart магазина:

System->Settings->Edit->Изберете “Server” Tab и променете “Output Compression Level” на стойности между 4 и 6. Имате опцията да изберете между 0 и 9, но практиката показва, че най-ефективните резултати се постигат при средни стойности. По-високите показатели компресират повече файловете, но изискват повече време.

Втората стъпка е да добавите няколко реда във .htaccess файл, което осигурява допълнителна възможност за компресия в случай, че опцията в OpenCart по подразбиране няма ефект. И така отворете .htaccess файла и добавете следния код под ReWrite правила.

# compress text, HTML, JavaScript, CSS, and XML
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html

AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

AddOutputFilterByType DEFLATE text/css

AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml

AddOutputFilterByType DEFLATЕapplication/xhtml+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

# remove browser bugs

BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html

BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip

BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

Header append Vary User-Agent

По този начин сайтът е настроен да компресира външни скриптове. Какво показва теста за проверка?

speed up opencart shared hosting solution

Голямо подобрение на скоростта на сайта – Opencart

Въздействие: Високо
Ефектът е много голям. Скорост на зареждане на страницата е 70% (оценка 3). Оценката YSlow тук е C 77%.
Само след два приложени съвета за забързване на скоростта сайтът е много по-бърз от началото.

Съвет за ускоряване 3: Позволете браузър каширане

И в този случай ще работим с файла .htaccess, за да настроим дължините на каширането за браузъри, за да запазват изображения и външни скриптове. Този път ще посочим браузърите да запазват елементите за 7 дни. Запомнете, че това ще усложни програмирането на магазина, така че ако правите много промени в сайта е желателно да приключите с тях преди да прилагате този съвет.
Виждате кодът, който да поставите под последната част, която сме добавили

## EXPIRES CACHING ##
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 week"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 week"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 week"
ExpiresByType image/png "access plus 1 week"
ExpiresByType text/css "access plus 1 week"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 week"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 week"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 week"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 week"
ExpiresDefault "access plus 1 week"
## EXPIRES CACHING ##

povishavane na skorostta opencart

Тук скоростта на Opencart е значително повишена!

Въздействие: Високо
С прилагането на този съвет страниците ще се зареждат много бързо.

Съвет за ускоряване 4: Позволете поддържане Keep Alive за множество HTTP заявки

В тази част ще позволим на браузърите да изпращат множество HTTP заявки. По подразбиране, браузърът изпраща заявка за един файл, след това изчаква за отговор и прекъсва връзката преди да отвори следващия. Очевидно при наличието на много файлове този процес е бавен, както е случаят с OprenCart. Идеята на този съвет е да позволим на браузърите да улавят повече от един файл наведнъж, като позволим Keep-Alive опцията .
За целта трябва да работим с файловете в Web Server и да сме сигурни, че необходимият модул е достъпен. В противен случай ще получим грешка 500 server error. За целта влезте в сървъра в:  etc/httpd/conf/httpd.conf (в случая предполагаме, че работите с Apache сървър). Отворете файла и проведете търсене за “Keep”, което ще ви отведе в правилната част във файла. Бъдете сигурни, че стойностите са както посечените по-долу:

KeepAlive On
MaxKeepAliveRequests 50
KeepAliveTimeout 7

Забележка: Ако предпочитате да не извършвате промените сами, свържете се с вашия уеб хост, изпратете им линк към тази страница и уточнете, че трябва да настроите KeepAlive според указанията на Съвет 4 за ускоряване.
Следващата стъпка е да отворите вашия .htaccess файл и добавете следния код под посочените в таблицата. След това го запазете.

<ifModule mod_headers.c>
Header set Connection keep-alive
</ifModule>

uvelichavane na skorostta opencart

Резултата след четвъртата модификация на Опънкарт

Въздействие: Средно
Въпреки, че скоростта за зареждане на страниците е същата в този експеримент, практиката показва, че тя съществено се увеличава, когато настройките Keep-Alive са включени. Винаги проверявайте дали сървърът е съвместим. В противен случай ще получите грешка 500.

Съвет за ускоряване 5: Заредете Javascript асинхронизирано

При нормално зареждане на OpenCart обикновено първо се „улавят” различни външни файлове, JavaScript файлове и се зарежда цялото съдържание на страницата. Всъщност не всичко това е необходимо. В идеалният вариант сайтът трябва първо да зарежда целия HTML и стил и чак след това да зарежда JavaScript, защото той не е нужен за структурата на страниците. Идеята на този съвет е да осигурите зареждането на съдържанието на страниците преди JavaScript файловете. За целта ще добавим много малък параметър във всеки <script> таг за страницата. За щастие, повечето от файловете се зареждат в header.tpl файла, затова влезте в FTP програма по ваш избор и:

catalog/view/theme/[YOUR THEME]/common/header.tpl

Отворете файла в текстов едитор и проведете бързо търсене за “.js” (без кавичките), за да намерите всички JavaScript файлове и просто добавете думата async след <script>. Например:

<!–Изглед по дефолт–>
<script type=“text/javascript“ src=“catalog/view/javascript/common.js“></script>
<!–Изглед след промяната–>
<script async type=“text/javascript“ src=“catalog/view/javascript/common.js“></script>

След като сте направили това за всички JavaScript файлове (те са около 5 на брой) успешно ще предотвратите забавянето на зареждането на страниците. Те ще се заредят след останалото съдържание. Какво показва тестът за скоростта?
Ние успяхме да докараме резултат от 90% / 92% !

Ефектът върху скоростта е значителен. Приема се, че е приоритет за оптимизиране на скоростта за вашия OpenCart магазин или, че това е препоръка от Google. Вероятно по-голям ефект от този съвет ще се получи при сайт с много изображения.
Сайта, който тествахме е с приблизително 600 продукта.
Сайта е тестван с http://gtmetrix.com / Source

online-store

55 Съвети и техники за SEO и Онлайн маркетинг в електронната търговия

Успешният уебсайт за електронна търговия или казано с други думи онлайн магазин зависи от добре провежданата оптимизация, свързана със SEO и онлайн маркетинг. Задачите пред оптимизаторите и маркетинг специалистите никак не е лесна. Изисква се комплексен подход, който обхваща техники и методи за подобряване на класирането на уебсайта в резултатите на търсещите машини, оптимизиране за посетителите на сайта и активно използване на всички възможни канали за промотиране на уеб магазина и бранда. Основната идея е да се намерят ефективни начини за стимулиране на продажбите и повишаване на нивата конверсия.

Съществуват безброй много техники за онлайн маркетинг, с които може да се подобри маркетинговото присъствие на уеб магазина в интернет. Запознайте се с няколко основни групи техники, които са лесно приложими и се открояват с голяма ефективност.

Структура на линковете

 1. Използвайте т.нар. SEO приятелски URL, които съдържат важните ключови думи във всяка продуктова категория.
 2. Изберете внимателно категориите и използвайте дървесна структура.
 3. Предпочитайте “example.com/product1” URL структура пред “example.com/cat1/product1” структура ако създавате многобройна категоризация. В противен случай втората може да създаде проблеми, свързани с дублирано съдържание.
 4. Използвайте линкове за свързване директно от началната страница до най-добре продаваните продукти.
 5. Избягвайте дублиращо съдържание и употребата на канонични URL. Не използвайте многобройни целеви страници за продукти с минимални разлики като цвят, размер и др.
 6. Премахнете всички неработещи линкове с помощта на инструментът Link Structure Tool.

  Он пейдж оптимизация

 7. Направете предварително търсене на ключови думи, за да разберете с кои думи хората търсят продуктите ви.
 8. Използвайте целеви, завладяващи и уникални заглавия на страниците.
 9. При описанието на продуктите и заглавията на страниците използвайте думи в единствено число вместо в множествено – например таблет вместо таблети. Винаги е полезно да следите най-новите тенденции в областта, в която развивате бизнес и да съобразявате описанията според тях.
 10. Препоръчително е да не използвате директно описанията на продуктите както са представени от производителя, защото рискувате да дублирате съдържание. Постарайте се да напишете полезни, интересни и достоверни описания на продуктите. Колкото по-уникални, толкова по-добре.
 11. Оптимизирайте страниците за таргетираните ключови думи и проверете ранка на всяка ключова дума с инструменти, като Keyword Analyzer или Rank Tracker.
 12. Не създавайте страници с излишно съдържание, за да избегнете наказание от Panda на Google.
 13. Създайте завладяващи SERP отрязъци, за да увеличите CTR.
 14. Използвайте schema.org, за да определите детайлите и цените на продуктите.
 15. Обновявайте съдържанието често и го поддържайте свежо и уникално.
 16. Оптимизирайте изображенията на страниците, за да увеличите трафикът, който получавате от Image Search.

  Изграждане на линкове

 17. Използвайте таргетиран анкор текст като използвате ключовите думи, които се появяват в заглавието на всяка продуктова категория.
 18. Анализирайте кампаниите за изграждане на линкове на вашите конкуренти и се опитайте да придобиете линкове от същите висококачествени ресурси.
 19. Използвайте текст хиперлинкове, за да свързвате продуктите и категориите.
 20. Изградете линкове, които водят директно до продуктовите целеви страници и не съсредоточавайте всичките си усилия за изграждане на линковете в началната страница.

  Дизайн & Потребителски опит

 21. Използвайте правилно техниките за окуражаване на „call to action”. Приложете ги по ясен начин и ги поставете на стратегически места на страниците.
 22. Създайте атрактивен, приветлив за потребителите и професионално изглеждащ дизайн.
 23. Използвайте т.нар. „баджове за сигурност”, като (McAfee, VeriSign), за да създадете повече доверие в потребителите.
 24. Не създавайте объркване в посетителите като им предлагате 1 милион възможности. Привлечете вниманието им на техниките за окуражаване на „call to action”.
 25. Използвайте най-популярните възможности, като „Добавете в желания списък”, „Изпрати напомняне с имейл, когато продуктът бъде достъпен”, „абонирайте се за Бюлетин” и др. Те доказано повишават нивата на конверсия.
 26. Използвайте няколко изображения и видеа за най-добре продаваните продукти.
 27. Бъдете сигурни, че уебсайтът ви е т.нар. „крос браузър”, тоест изглежда и функционира добре в различните браузъри.
 28. Използвайте лесен начин за разплащане, за да намалите нивото на отказалите се клиенти точно преди разплащане.
 29. Намалете времето за зареждане на страниците, като минимизирате размерът на css/js/image файлове.

  Уебсайт структура и Архитектура

 30. Изберете внимателно платформата за онлайн магазина. Обновявайте я често, проверявайте дали всички плъгини са инсталирани и работещи, че е поддържана от сериозна компания и че е оптимизирана за търсещите машини. Не избирайте веднага платформа, която е евтина.
 31. Създайте HTML & XML карти та сайта и ги добавете в различни търсещи машини.
 32. Избягвайте използването на AJAX, Flash или други технологии, които не са SEO Friendly за важни части на страниците
 33. Бъдете сигурни, че session IDs не присъстват в URL. В противен случай се създава дублирано съдържание.
 34. Осигурете възможност на потребителите си за търсене на продукти по име, марка, цена и характеристики.

  Социални медии и Промоции

 35. Добавете бутоните за социални мрежи на стратегически места в страниците.
 36. Включете отзиви на потребители за продуктите и рейтинги.
 37. Организирайте конкурси и състезания.
 38. Създайте блог в онлайн магазина и пишете ревюта на продуктите, които продавате.
 39. Използвайте РРС реклама.
 40. Провеждайте Email маркетинг кампании и поддържайте връзка с лоялните си клиенти.
 41. Регистрирайте се в Google Merchant Center за да добавите продуктите си в Google Product Search.
 42. Проверете дали афилейт маркетинг може да спомогне за увеличаване на продажбите.
 43. Не използвайте методи „спам” за промотиране на уебсайта.

  Мониторинг

 44. Проследявайте потребителското поведение и разберете как той/тя се ориентират в уебсайта.
 45. Разпознайте добрите клиенти, окуражете ги да оставят коментар и да поддържат обратна връзка и ги наградете с отстъпка, ако го направят.
 46. Идентифицирайте тенденциите и най-добре продаваните продукти.
 47. Фокусирайте се върху нивата на конверсии и въведете подходящи промени за стимулиране на продажбите според резултатите.

  Оф-пейдж фактори и други задължителни характеристики

 48. Определете колко езици ще поддържате на уебсайта и кой ще е основен. Използвайте различно URL за всяка езикова версия. Не използвайте бисквитки.
 49. Изберете разумно хостинг компанията и държавата, където е разположен сървърът на онлайн магазина.
 50. Създайте лека и семпла мобилна версия на уебсайта.
 51. Препоръчвайте подобни продукти на посетителите си.
 52. Осигурете различни възможности за разплащане.
 53. Осигурете и разнообразие от възможности за доставка.
 54. Използвайте robots.txt, за да е сигурно, че паяците на търсещите машини не могат да достигнат различни функции в онлайн магазина, като Добави в количката, Завърши поръчката, Добави в Желани продукти и др.
 55. Предлагайте специални промоции и целеви страници на марката, за да стимулирате продажбите. Оптимизирането на онлайн магазин е комплексен и постоянен процес. Стимулирането на продажбите се постига с прилагане на най-новите и ефективни методи за непрекъснато развиване, и подобряване на функциите, дизайна, продуктите и услугите в онлайн магазина. Често дори малките промени оказват положително влияние за развиване на бранда и уеб магазина, и привличат повече потенциални клиенти. Бъдете креативни в изграждането и развиването на уебсайта за електронна търговия, и се съобразявайте преди всичко с това, което очакват от вас клиентите и потребителите.
маркетинг и реклама

Скрити маркетингови съвети и трикове за онлайн магазини

Днес почти всеки продава нещо чрез интернет. Модерният свят би бил загубен без онлайн маркетинг. Фактът, че самите вие четете този материал в момента вече означава, че сте готови да участвате в електронната търговия. Без съмнение информацията, която ще споделим ще ви е от полза.

Всеки ден се сблъскваме със стотици скрити трикове за онлайн маркетинг без дори да ги забелязваме. Те са част от нашия живот, така че защо да не извлечем полза от тях?

Вашият уебсайт е предназначен за определени групи от потребители. Добрата новина е, че всички хора, без значение от тяхната интелигентност и образованост реагират по подобен начин в психологически аспект. Психологията на продаване се отнася за всеки човек от всяка националност и вие трябва да усъвършенствате уменията си в търговията, за да постигнете добри резултати в онлайн маркетинга.

Кои са най-често използваните съвети за електронна търговия, които може да приложите онлайн магазина си?

 1. Емоционално въздействие – практиката на емоционалният маркетинг се състои в това да накарате целевата група на вашия уебсайт да се обвърже на емоционално ниво с продуктите или услугите, които продавате. Накарайте хората да почувстват нещо. Това е сред най-трудните, но ефективни фактори за продажби. Хуморът като емоционално въздействие успешно се използва в електронната търговия. С него се създава позитивна нагласа към вашите продукти или услуги. Чрез хуморът може да предадете послание по лесен и разбираем начин. Характеристики на продуктите, препоръки за употреба и различни елементи на продуктите, почти всичко може да се представи със средствата на хумора. Има много начини, с които да убедите хората да купуват продуктите ви. Ако искате да предизвикате голямо желание в тях, трябва да влияете върху емоциите.
 2. Теорията на цветовете – въздействието на цветовете е сред най-популярните елементи на маркетинговата стратегия за електронна търговия. Цветовете наистина могат да спомогнат за повишаване на продажбите на вашия уебсайт. Цветовете представят онлайн магазинът ви така както вие изразявате себе си с дрехи и грим. Комбинациите от цветове и нюанси могат да се използват за средство за изразяване. Според проведени проучвания някои цветове предизвикват конкретна асоциация, особено прилагани в контекст и в комбинация с нещо друго. На подсъзнателно ниво човек прави връзка между определени цветове и емоции. Всеки, цвят използван в уебсайтът ви има значение, от фона, който ще изберете, до цветовете на шрифта и съдържанието. Няколко примера за цветове и въздействието им.

Черно – е абсолютно НЕ за продажбите. Разбира се, има и изключения, но като цяло е желателно да отбягвате прекомерната употреба на черно в уебсайта.

Бяло – подходящ цвят за основен фон на уебсайта, както и за по-изчистени дизайни. Препоръчва се да не се прекалявате с бялото, за да не създадете твърде блед онлайн магазин.

Синьо – е сред най-ефективните цветове за продажби. Той е цветът, който печели доверието на клиентите. Подходящ е за реклами, банки и уебсайтове за медицински продукти и услуги.

Червено – цветът се асоциира с риск и опасност. Успешно се използва за привличане на внимание.

Зелено – интерес цвят, който за много от нас се свързва с късмет. Успешно се прилага в уебсайтове за здравословен начин на живот, храни и свързани с природата и околната среда.

Оранжево – цветът, който се свързва със семейство и празници. Прилагайте го в комбинация с кафяво и златисто, за да създадете по-приветливо и празнично настроение.

3. Факторът „9” – друг силен инструмент в електронната търговия е използването на подходът „нечетно-четно” във формирането на цената. Методът са базира на факта, че дадени цени са по-атрактивни за купувачите. Например, цени с нечетни числа (малко по-ниски от закръглено число), като 69.95 лева вместо 70 лева. Цени завършващи на 95, 97 или 99 понякога се наричат омагьосващи цени, заради ефектът, който имат върху купувачите. Отстъпки от 10% до 75% винаги са успешни с клиентите. Купувачите харесват идеята, че с предложената оферта могат да спестят пари. Подходът „До Х% намаление” е много успешен.

4. Съдържанието е цар – колкото повече разказвате на вашите посетители, толкова повече те ще ви харесват. Днес голяма част от онлайн магазините пренебрегват предимствата, които се постигат с оригиналното и креативно представено съдържание. Около 95% от посетителите, които за първите път се озовават в онлайн магазина ви няма да купят нищо. Първо, трябва да почувстват, че могат да ви се доверят. Интригуващото и оригинално съдържание ще спомогне да се завърнат в уеб магазина, този път с идеята да пазаруват. Големият обем на ценно съдържание спомага за развитието на магазина, но само ако го осъвременявате сравнително често. Колкото по-поддържан е вашият уеб магазин със „свежо” оригинално съдържание, толкова по-благосклонни ще бъдат бъдещите ви клиенти, както и търсещите машини.

5. Социално въздействие – един от начините, с които може да убедите посетителите да се регистрират в сайта ви е като ги убедите, че техните приятели и хиляди други хора вече са го направили. Ефектът е лавинообразен. Потребителите винаги се влияят един от друг при решение за покупка. Днес възможностите за комуникация, като социалните мрежи, микро блогинг платформи, локални мрежи и приложения за мобилни телефони подсилват въздействието което клиентите оказват едни на други. Ефектът от социалното въздействие е по-бърз, по-директен и по-значим от всякога. Възползвайте се по най-добрият начин от него.

6. Обичайте, това което правите – Може да изберете най-подходящата гама от цветове за вашият онлайн магазин, да формирате най-атрактивните цени или да запълните уеб сайта с тонове свежо оригинално съдържание, но ако не вярвате в успеха в това, което правите, просто няма да проработи. Заемете се с бизнес, който харесвате и дори обичате и печалбата ще дойде преди да усетите. Когато развивате бизнес който обичате имате много голям шанс за успех, защото ще влагате цялата си енергия и страст в работата си. Създаването и развиването на онлайн магазин не изисква огромни инвестиции. Съществуват редица безплатни източници на съвети, препоръки и трикове, които може да прилагате в онлайн маркетинга и да постигнете завидни резултати. Започнете с малки промени и винаги се старайте да осъвременявате дизайна, облика и услугите в онлайн магазина спрямо очакванията на вашите посетители и бъдещи клиенти. Изградете цялостна концепция и идея не само за конкретният онлайн магазин, но и за вашият бранд спрямо плановете ви за дългосрочно развитие. Намирайте начини да общувате с посетителите и клиентите си възможно най-често, за да изградите връзка на доверие и да спечелите лоялни клиенти. Бъдете в крак с новостите, не се страхувайте да приемате предизвикателства и не забравяйте да се информирате за последните подобрения в конкурентните онлайн магазини.